Tips voor wandelen bij koud weer

Als het zonnetje schijnt stappen we vrolijk naar buiten en speelt een groot deel van ons leven zich buitenshuis af. Maar als het weer omslaat en het buiten koud en donker is, is het niet altijd even gemakkelijk om toch naar buiten te gaan. Wel doen, want buiten actief zijn biedt ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Je wordt er fitter van, het versterkt je immuunsysteem, het verlaagt je stressniveau en levert je extra Vitamine D. Met deze tips wordt het een stuk eenvoudiger om ook bij koud weer die wandelschoenen aan te trekken.

Wandelen bij koud weer? Zo houd je het warm!

Tip 1
GA NIET KOUD VAN HUIS WEG

Als je eenmaal koud bent is het lastig weer warm te worden. Zelfs tijdens een intensieve wandeling, waarbij je hartslag omhooggaat, kan het gebeuren dat je gewoon niet warm wordt als het koud is buiten.

Ben je van binnen echt koud, ga dan bijvoorbeeld eerst wat huishoudelijk taken binnen doen, daar wordt je snel warm van. Heb je koude voeten? Warm je voeten dan op in een voetenbadje. Koude handen kun je even onder een warme kraan opwarmen of warm ze op aan een warme kop thee.

Tip 2
KLEED JE AAN IN LAGEN

In plaats van 1 dikke wollen trui is het beter meerdere dunne lagen aan te trekken. Juist de ruimte tussen deze lagen fungeert namelijk als isolatielaag. En ook heel handig, als je gaat zweten tijdens het wandelen is er ruimte om het vocht in te laten verdampen.

Vermijd katoen en kies voor synthetische stoffen en wol. Draag bijvoorbeeld syntetische thermokleding als eerste laag. Daarover een dunne wollen sweater. En daarover een fleece vest. Tenslotte een lekker dikke winterjas van softshell. Regent het hard buiten, dan kies je liever een hardshell jas of draag een regenjas over je gewone jas. Vocht is funest voor een warm lichaam.

Tip 3
DRAAG VERWARMDE KLEDING

Draag verwarmde kleding. Logisch dat wij je deze tip geven. Onze website staat bol van de verwarmde handschoenen, sokken en kleding. Toch nog snel even wat tips voor een lange wandeling. Kies onze dunne HeatPerformance® THIN of ULTRA THIN sokken. Deze sokken zorgen ervoor dat er nog genoeg ruimte in je schoenen overblijft om het vocht in af te voeren. Als je voor dikkere sokken kiest heb je kans dat de schoenen uiteindelijk te strak zitten. Te strak schoeisel zorgt er niet alleen voor dat er geen ruimte meer is om het zweet in af te voeren, maar kan er tevens voor zorgen dat je je bloedvaten afknelt. En dan komt de doorbloeding al helemaal lastig op gang.

Voor warme handen draag je verwarmde onderhandschoenen onder je eigen handschoenen of kies je voor verwarmde wandelhandschoenen, zoals de HeatPerformance® NATURE handschoenen. Meer informatie vind je hier: Hoe werken verwarmde handschoenen?

Tip 4
HOUD JE HOOFD WARM

Wist je dat een groot deel van de warmte verloren gaat via je hoofd? Vergeet dus je synthetische of wollen muts niet. Liefst eentje die je lekker over je oren kunt trekken. Als het vriest buiten kun je je gezicht insmeren met vaseline. Zo voorkom je dat je huid bevriest en wordt het vocht in je huid optimaal vastgehouden. Smeer een laag Labello op je lippen tegen uitdroging. En draag een dikke sjaal of rolkraag om je nek en hals warm te houden.

Tip 5
TIJDENS HET WANDELEN

Neem wat te drinken mee voor onderweg of rust ergens uit voor een warm kopje thee. Het is belangrijk voldoende water te drinken en zo de lichaamsprocessen goed op gang te houden. Te weinig water drinken kan ervoor zorgen dat je het sneller koud hebt. Ook een snack voor onderweg is een goed idee, zoals een havermoutreep of een banaan.

Selecteer een Afleverpunt

Click outside to hide the comparison bar
Vergelijk